Vandaag werd bekend dat de Wet op de vaste boekenprijs met vier jaar wordt verlengd. Dit betekent dat er niet gestunt kan worden met kortingen. Er zijn wel kortingen mogelijk binnen de wet. Die worden geïnitieerd door de uitgever en gelden voor àlle verkopers. Dit is gunstig voor uitgevers, vooral nu Amazon voet op Nederlandse bodem heeft gezet. Deze keten moet het vooral van gunstige prijzen hebben.
De vaste boekenprijs in de praktijk
Een uitgever bepaald de prijs van een boek. De prijs wordt gekoppeld aan het ISBN-nummer. De uitgever is ook degene die het recht heeft aan de bel te trekken als de wet wordt geschonden. De uitgever is echter niet degene met de meeste last van de daling in prijs, dat zijn andere boekverkopers. Zij zullen een andere boekverkoper die wet schendt melden bij de uitgever. De uitgever is erop uit om zoveel mogelijk boeken te verkopen. Voor de uitgever maakt het dus niet zoveel uit als de boekhandel maar een kleine marge pakt.
Boekhandels en online verkoop
Amazon was in andere landen vaak de eerste grote webwinkel die snel werkte èn lage prijzen hanteerde.
Hier is waar Amazon de Nederlandse concurrenten bang mee maakt:
Het bedrijf Amazon heeft heel veel geld en houdt het daardoor lang vol om te verkopen onder de prijzen van concurrentie. De webwinkel kan lang overleven met hele kleine verkoopmarges. Dit doet Amazon totdat de concurrentie omvalt.
Maar dit kan dus niet met boeken in Nederland.
Nederland heeft al een aantal grote spelers op de e-commerce markt. Helaas zit daar geen boekenketen bij. Binnen de Nederlandse boekhandels is weinig sympathie voor BOL. Er zijn verschillende initiatieven om een vuist te maken ten opzichte van BOL’s grote marktsegment. Hier vind je een overzicht. Amazon zal vooral schade aanrichten bij de bestaande e-commerce winkels, en zorgen voor nog minder ruimte voor online verkoop van boekhandels. De boekhandel in het centrum van de stad met de koffiebar en het mooie assortiment zal niet zo hard geraakt worden.