De lokale boekhandel online: Een geschiedenis

plux boekverkoop

Samen een vuist maken tegen grote e-commerce concurrenten is al lange tijd een wens van de onafhankelijke boekhandel. Waarom is dan nog steeds geen goed alternatief? Hier een geschiedenis van PLUX tot Bookaroo.

Traditioneel versus e-seller
Een boekhandel pakt doorgaans een marge van 40% op alle verkochte boeken. Ze kopen het boek dus in bij de uitgever met 40% boekhandelskorting. In ruil hiervoor krijgt het boek een plek in de winkel, de aanloop van consumenten en het kassasysteem. Wanneer een boekhandel een boek online verkoopt, moeten ze een deel van de 40% marge inleveren aan de verzendkosten en verpakkingsmateriaal. 
Een e-seller heeft geen fysieke locatie voor het boek. Dus geen etalage naar de consument en de magazijnkosten blijven ook voor de uitgever. Het gaat per bestelling direct van het Centraal Boekhuis naar de klant. Een e-seller biedt dus alleen de aanloop van consumenten en het kassasysteem. Dat scheelt vaak zoveel, dat zij hun klanten gratis verzendkosten kunnen bieden. En daarmee hebben ze een groot concurrentievoordeel.

De mensen moeten maar gewoon naar de winkel komen
Te lang hebben boekhandels gedacht dat ze zich op hun winkel moesten richten. Vele einkelformules volgden. Uiteindelijk zijn we belandt bij de boekwinkel met koffiebar en cadeauartikelen. 

Maar dan nu, wat is er allemaal geprobeerd en waarom faalden deze en; wat nu?

2014: PLUX
In 2014 was er de app PLUX, mede opgericht door Paradigit een hardware winkel die investeerde in de lokale boekhandel Van Piere en die daarmee redde van het faillissement. Lees meer over deze app in dit artikel van Emerce.

2016: NearSt
Een app voor het Verenig Koninkrijk (beginnend met London), maar met een Nederlandse oprichter: https://near.st Deze app geeft inzicht in de voorraad van lokale winkels. Ze begonnen met boekhandels.Deze app speelt in op een van de grote voordelen van fysieke winkels; je hoeft niet te wachten op de postbode. In plaats van een dag wachten op je pakket van online bestelling, kon je het al meteen halen in je eigen winkelcentrum. Hier staat een mooi artikel over NearSt op Twinkle. De app bestaat nog steeds.

2019: Bookaroo
Een variant op Deliveroo, maar dan voor boeken. De oprichters van uitgever Das Mag zitten achter deze app. De consument gaat naar bookaroo.nl en bestelt een boek. Achter de schermen zet Bookaroo die bestelling vervolgens uit bij de dichtstbijzijnde boekhandel. Als die niet binnen een bepaalde tijd reageert, wordt de cirkel van boekhandels die de order in behandeling kunnen nemen, vergroot.
Heeft vóór middernacht geen enkele boekhandel laten weten dat hij het boek op voorraad heeft, dan gaat de bestelling naar Centraal Boekhuis, die het vanuit het magazijn naar de klant stuurt. Volkskrant publiceerde er goed artikel over. De app startte voortvarend middels een crowdfunding-actie, kabbelde even door en viel daarna stil.

2020, toekomstmuziek: Bazarow
De online verkoopsite Bazarow is samen gaan werken met Bookaroo. Bazarow heeft een idealistische visie waarbij ze met online verkoop zoveel mogelijk steun willen bieden aan de boekensector. Zo hanteren ze de standaard boekhandelskorting bij uitgevers en geven ze per verkoop een extra percentage aan schrijvers en vertalers. Een prima alternatief voor BOL en Amazon dus, maar de lokale boekhandel steun je er nog niet mee. Het systeem van Bazarow is nog niet zover. Dit is nu dus een gemiste kans in tijden waar Nederland thuiszit en vooral via grote e-sellers zal bestellen.

2020: Er is ook nog goed nieuws
Libris heeft een centrale webwinkel opgezet voor alle aangesloten boekhandels. Libris zorgt ervoor dat de verkoop en bezorging verloopt via de lokale winkel. Bijvoorbeeld de mooie winkel Van Piere in het centrum van Eindhoven is vanaf vandaag dicht. Maar, je kunt ze bereiken via hun website. De webwinkel is van Libirs, maar de afhandeling en dus ook de omzet van jouw verkoop is voor Van Piere. Niet het hele assortiment van de onafhankelijke boekhandel staat daar op helaas. Lokale publicaties over de eigen stad en andere bijzondere uitgaves zijn dus niet verkrijgbaar.

Libris komt dus het dichtste bij een alternatief voor grote e-sellers of winkelketens. Maar  de kleine onafhankelijke boekhandel blijft hopen dat de consument naar de winkel blijft komen.

Gepubliceerd door Sandra